A Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság ifjúsági programjai

Az Országgyűlés Hivatala számos programot szervez fiatalok számára. Célunk, hogy a középiskolások és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók jobban megismerhessék az Országgyűlés munkáját.

Parlamenti különóra

Demokráciajáték

Mint-a-Parlament

 

Parlamenti különóra

A középiskolás diákoknak szóló Parlamenti különóra célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerjenek az Országgyűlés munkájába és bővítsék alkotmányos ismereteiket. A Különórán részt vevő diákcsoportok egy egész napot tölthetnek az Országházban. Egy országgyűlési képviselővel való találkozás, beszélgetés által képet kaphatnak az Országgyűlés munkájáról, és megismerkedhetnek a képviselők mindennapjaival.  A fiatalok meglátogatják a plenáris ülést, rövid séta keretében megtekintik az Országház nevezetességeit, megismerhetik az Országgyűlési őrség feladatait, továbbá részt vesznek két aktivitásra épülő játékon.

Közösségi oldalunk

 

Demokráciajáték

A Demokráciajáték egy olyan egész napos rendezvény, melynek során a diákok képviselők szerepét ölthetik magukra, így testközelből tapasztalhatják meg az országgyűlési munkát. A program során a fiatalok részt vehetnek egy bizottsági ülés, egy plenáris ülés és egy frakcióülés modellezésén, kipróbálhatják a felsőházi ülésterem szavazórendszerét és a program végeztével sajtótájékoztatót tarthatnak.

A program célja aktivizálni, bevonni a diákokat a képviselők munkájának megismerésébe az Országgyűlés törvényalkotó munkájának modellezése által. Programunk távlati célja, hogy a diákok érdeklődjenek a közélet iránt. Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok merjenek véleményt nyilvánítani és kulturált diskurzust folytatni az őket érintő témákról, ezáltal a jövőben felelős állampolgárként élhessenek. A program előzetes felkészülést, aktív hozzáállást kíván, melynek során a diákok bővíthetik kommunikációs és érveléstechnikai ismereteiket, és csoportmunkában dolgozhatnak.

Közösségi oldalunk

 

Mint-a-Parlament

A Mint-a-Parlament célja, hogy az egyetemisták átélhessék a törvényhozók munkáját és a gyakorlatban is megismerhessék a törvényhozás menetét. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében. A rendezvény kétnapos programsorozat: egy vitanapból és egy ülésnapból áll.

A Mint-a-Parlamenten résztvevők a vitanap során az Országgyűlés munkájába kapnak mélyebb betekintést előadások formájában. Ezenkívül bemutatják az egyes frakciók a saját (fiktív) frakcióprofiljukat, majd sor kerül az általuk írt törvényjavaslat bemutatására. A vitanap végén a frakciók közösen szavaznak arról, hogy a benyújtott hat közül melyik két törvényjavaslat kerüljön tárgyalásra az ülésnapon. Az ülésnapra a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslatokhoz egy-egy módosító javaslatot írni. A napirendre került javaslatokról először bizottságokban, majd plenáris ülésen vitáznak, végül határozathozatal következik. A meghozott döntésekről a program végén a szóvivők sajtótájékoztató keretében véleményt nyilvánítanak.

Közösségi oldalunk